Műanyag nyílászárónk kiválasztásánál nagyon fontos, hogy ne csak a termék árát nézzük. Több szempontra is figyelni kell a választásnál. Az ajtónk és ablakunk nagy valószínűséggel több évtizedig fogja ellátni otthonunk hőszigetelését és az sem mindegy, hogy az idő múlásával milyen látványt nyújt, ezért fokozottan fontos a jól megválasztott minőség. Az anyag minősége mellett a gyártási technológia legalább annyit nyom a latba, de még egy csúcsminőségű ablakot is teljesen megbízhatatlanná lehet tenni, ha rosszul építik be.

Ebben a cikkben segítünk, hogy milyen aspektus alapján érdemes kiválasztani a legtökéletesebb műanyagból készült ablakot vagy ajtót.

Kiválasztásnál a légáteresztés az első helyen szerepel.
Mértéke attól függ, hogyan illeszkednek egymáshoz a műanyag ablak szárnya és a műanyag ablaktok.

Következő fontos szempont a vízzárás illetve a vízáteresztés.
A műanyag ablakok és ajtók vízáteresztésre, illetve vízzárásra vonatkozó tulajdonsága 9 osztályba van besorolva. A kereskedelemben legelterjedtebbek a kétlépcsős tömítéssel ellátott műanyag nyílászárók.

Hanggátlás
A műanyag ablak és ajtó öt teljesítményfokozatba van besorolva: H1-től H5-ig. Különösen azok számára létkérdés e szempont figyelembe vétele, akiknek a lakásuk forgalmas, zajos utcára néz.

Mi befolyásolja ezeket?

Profilvastagság

70 mm-es profilvastagságtól felfele már nagyon megbízható nyílászárót kapunk. Ez természetesen fokozható akár a 83 mm-es illetve a 88 mm-es profillal. Hőszigetelés szempontjából a profil vastagság is nagy szerepet játszik.

Légkamrák száma

A műanyag ablakok legalább 5 légkamrásak, de nem ritkák a 7-8 légkamrás típusok is. Ezek fokozott hő- és hangszigetelő képességgel bírnak. A szigetelő értékek tökéletes megtartásához elengedhetetlen hozzájuk megfelelő paraméterekkel rendelkező üveg választása.

Üvegezés

Az üvegezés a műanyag ablak meghatározó része hő technikai szempontból. A mai korszerű műanyag ablakokba már több rétegű üvegezést alkalmazunk. Ez lehet akár három réteg is. Az üvegtáblákat a legkülönfélébb bevonatokkal, fóliákkal lehet ellátni a különböző igényeknek megfelelően. Például elérhetünk vele árnyékoló hatást, UV szűrést, fényáteresztést, miközben a hőt visszaveri. Két üvegtábla közötti argongáz hatásosan csökkenti az U-értéket. Az ablaküveg szigetelési mutatói szintén kulcsfontosságúak,
0,6 W/m2K között váltakozhatnak. Azt kell figyelni, hogy minél alacsonyabb legyen ez a szám, mivel annál jobb a szigetelőképesség.

Esztétikai lehetőségek

Számos lehetőség létezik, amivel fényűzővé tudjuk varázsolni műanyag ablakainkat. Kialakításuk tekintetben a műanyag ablakok nyílók, bukók vagy bukó-nyílók, vagy eltolhatóak. Lehetnek egyszárnyúak, kétszárnyúak és akár kívülről is nyithatók. Különböző osztásokra tudjuk az ablakunk szárnyrészét felosztani. A tok osztását is variálhatjuk, ezzel pedig az ablaktokot osztjuk több részre. Ezen osztások segítségével formailag kazettás ablakokat tudunk létrehozni. A műanyag nyílászárók színeinek skálája igen széles. Lehetőség van a sötétbarna fa utánzatú fóliától kezdve a sötétebb és világosabb árnyalatokon át a külső valamint belső színek kombinálásával megtalálni a legszebbet az épület tónusaihoz.

Beszerelés

Nagyon fontos, hogy hozzáértő szakemberekkel dolgozzunk. Hiába a profi minőségű és tökéletes értékekkel bíró nyílászáró, ha a beszerelése nem megfelelő. Számos tényező van, amire a szakembereknek nagy körültekintéssel kell figyelni a beépítés során. Képzeljük csak el, hogy mennyire bosszantó, például ha a beszerelési hibák miatt a fal és az ablakkeret között áramlik be a hideg vagy meleg levegő.

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy minél magasabb minőséget képvisel egy műanyag ablak, ajtó, annál magasabb annak az ára is. Jó minőségű nyílászárónk anyaga nem vetemedik el, színe évtizedekig tartós, hőszigetelő képessége tökéletes. Ellen áll a hőmérséklet valamin a folyamatos külső hatásoknak, mint például a napsütés, UV sugárzás, por, szmog vagy eső.

Ha nem a megfelelő minőséget választjuk néhány éven belül egészen biztos, hogy kiütköznek a gyenge minőségű ablak hibái. Ezek általában hamar elveszítik eredeti színüket, a fa utánzatú változatok gyorsan fakulnak, a fehér ablakok pedig csúnyán besárgulnak a napfény hatására. Ennél is nagyobb baj, hogy a hőszigetelési képességeik is erősen megkérdőjelezhetők.

Ha tökéletes nyílászárókat szeretnél otthonodba vagy bármilyen kérdésed lenne, keress minket bizalommal! Szaktanácsadóink bármikor a rendelkezésedre állnak és minden ajtós, ablakos problémádat megoldanak. Látogass el további weboldalainkra is és tájékozódj bővebben!

www.designerajto.hu
www.kitchendesign.hu